Ekonomin är skral i föreningen och ni börjar fundera på hur ni ska få råd med de saker ni drömmer om. Då finns det en hel del ni kan göra. Här hittar du checklistor på viktiga saker du behöver tänka på när du ska tjäna pengar till föreningen. Uppfinn inte hjulet igen utan lär titta på våra listor nedan för inspiration och tips!
Det första man måste fundera på är hur mycket engagemang och tid medlemmar är villiga att lägga. Ska man göra ett eget upplägg kräver det att man får med sig många. Nedan finns två checklistor för hur man kan tjäna pengar till föreningen med stor eller liten arbetsinsats. Läs igenom och välj den som passar er och era förutsättningar just nu.
Checklista för olika sätt att tjäna pengar till föreningen med stor arbetsinsats
- Kan föreningen erbjuda tjänster mot betalning? Exempelvis kan en fotoklubb hjälpa till med fotografering vid fester. Erbjud era tjänster i lokala Facebookgrupper och marknadsför samtidigt föreningen.
- Ordna ett event och sälj fika. Bjud in till föredrag eller prova-på-dagar där ni även säljer hembakat. Kombinera gärna med att sälja produkter som kan passa besökarna, som ljus från kirratochklart.se.
- Samarbeta med skolor och idrottsklubbar. Arrangera exempelvis ett disco eller en aktivitetsdag där ni säljer mat och dryck. Äldreboenden kan också vara intresserade av samarbeten.
- Erbjuda andra tjänster. Krattning av trädgårdar, pantinsamling eller mustning av äpplen är exempel på tjänster som kan ge en inkomst samtidigt som ni gör en insats för samhället.
Dessa aktiviteter kräver tid och engagemang, och det är lätt att initiativtagaren får dra ett tungt lass. Om tiden inte riktigt finns kan ni istället sälja en produkt. Nedan finns en checklista för vad som är bra att tänka på vid produktförsäljning.
Checklista för en lyckad föreningsförsäljning
Att sälja en produkt är en beprövad metod för att tjäna pengar till föreningen. Här är viktiga saker att tänka på:
- Välj en produkt du själv tycker om och som många använder. Ljus är ett bra exempel eftersom de används av nästan alla och fungerar som gå-bort-present. Leverantörer som är stolta över sin produkt erbjuder ofta ett gratis provpaket – beställ ett och känn efter själv.
- Hanteringen av produkten. Är den lätt att transportera och hantera? Stora produkter kan kräva extra logistik, medan mindre produkter som doftljus eller saffran är enkla att sälja.
- Olika försäljningssätt. Ju fler sätt att sälja, desto bättre. Kontrollera att leverantören erbjuder alternativ som katalogförsäljning, webbshop och försäljning via sociala medier.
- Tillgång till kundtjänst. En bra leverantör ska vara lätt att kontakta för frågor och support.
- Returpolicy. Är returer gratis? Om inte, välj en annan leverantör. Detsamma gäller fraktkostnader – den ska vara fri.
- Förtjänstmarginal. Se till att ni får minst 50 % av försäljningspriset. Kirratochklar.se erbjuder detta.
- Webbshop. En leverantör som erbjuder webbshop förenklar försäljningen och administrationen enormt. Det gör det också lättare att följa försäljningen och motivera deltagarna.
Att samla in pengar ska vara en rolig och givande aktivitet! En välorganiserad insamling stärker gemenskapen och kan bli en positiv upplevelse för alla inblandade. Gör det så enkelt som möjligt – då blir det också roligare!
Lycka till!